1- دانشجوی دکتری اقتصاد موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) . (نویسنده مسئول) ، s.j.m.z.1390@gmail.com 2- دانشیار گروه اقتصاد موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) .
چکیده: (775 مشاهده)
توسعه اقتصادی به عنوان بُعدی از برنامههای توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگیِ پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیازمند راهبردی روشن برای دستیابی به اهداف است. سؤال اصلی اینجاست که برنامههای ششگانه تا چه اندازه بر ریل راهبردهای توسعه اقتصادی مشی کردهاند و راهبرد غالب آنها چه بوده است؟ یافتههای مقاله که با روش مطالعه اسنادی و با بررسی برنامهها از زاویه راهبردهای توسعه اقتصادی به دست آمده نشان میدهد که فقدان راهبردی معین برای توسعه اقتصادی و سایهافکنی سیاستهای تعدیلی و لیبرالی بر سر اغلب برنامهها، دو آسیب راهبردیِ جدی این برنامههاست. فقدان نگاه راهبردمحور و فاصلهگرفتن برنامهها از خطمشی اسلامی موجب شد تا قطار توسعه اقتصادی بر ریل واحدی سیر نکند و در عمل، سیاستهای تعدیلی برنامهها را از مسیر توسعه توأم با عدالت و رفاه منحرف کند. راه برونرفت از این وضعیت، تربیت انسانِ مناسب پیشرفت اسلامی، احیای ابزارهای عدالت توزیعی اسلامی (دولت و مردم) و تقویت نهاد مالکیت است.
میرزازاده قصابکلائی سیدجواد، توکلی محمدجواد. بررسی برنامههای توسعه پس از پیروزی انقلاب اسلامی از زاویه راهبردهای توسعه اقتصادی. فصلنامه علمی مطالعات انقلاب اسلامی. 1403; 21 (76) :11-12