سیدجواد میرزازاده قصابکلائی*1، محمدجواد توکلی2
1- دانشجوی دکتری اقتصاد موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) . (نویسنده مسئول) ، s.j.m.z.1390@gmail.com
2- دانشیار گروه اقتصاد موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) .
توسعه اقتصادی به عنوان بُعدی از برنامه‌های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگیِ پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیازمند راهبردی روشن برای دستیابی به اهداف است. سؤال اصلی اینجاست که برنامه‌های شش‌گانه تا چه اندازه بر ریل راهبردهای توسعه اقتصادی مشی کرده‌اند و راهبرد غالب آنها چه بوده است؟ یافته‌های مقاله که با روش مطالعه اسنادی و با بررسی برنامه‌ها از زاویه راهبردهای توسعه اقتصادی به دست آمده نشان می‌دهد که فقدان راهبردی معین برای توسعه اقتصادی و سایه‌افکنی سیاست‌های تعدیلی و لیبرالی بر سر اغلب برنامه‌ها، دو آسیب راهبردیِ جدی این برنامه‌هاست. فقدان نگاه راهبردمحور و فاصله‌گرفتن برنامه‌ها از خط‌مشی اسلامی موجب شد تا قطار توسعه اقتصادی بر ریل واحدی سیر نکند و در عمل، سیاست‌های تعدیلی برنامه‌ها را از مسیر توسعه توأم با عدالت و رفاه منحرف کند. راه برون‌رفت از این وضعیت، تربیت انسانِ مناسب پیشرفت اسلامی، احیای ابزارهای عدالت توزیعی اسلامی (دولت و مردم) و تقویت نهاد مالکیت است.
واژه‌های کلیدی: جمهوری اسلامی، برنامه و راهبرد توسعه اقتصادی، تعدیل ساختاری.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انقلاب اسلامی (بعد از پیروزی انقلاب اسلامی)

میرزازاده قصابکلائی سیدجواد، توکلی محمدجواد. بررسی برنامه‌های توسعه پس از پیروزی انقلاب اسلامی از زاویه راهبردهای توسعه اقتصادی. فصلنامه علمی مطالعات انقلاب اسلامی. 1403; 21 (76) :11-12

Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 40 queries by YEKTAWEB 4657