:: دوره 18، شماره 66 - ( 1400 ) ::
جلد 18 شماره 66 صفحات 74-53 برگشت به فهرست نسخه ها
تبیین مبانی و شیوه‌های علامه طباطبایی در مواجهه با مارکسیسم؛ به عنوان گفتمان رقیب انقلاب اسلامی
حسین شاهوردلو*1، حمید احمدی حاجیکلائی2
1- دانش آموخته دکتری مدرسی معارف اسلامی گرایش انقلاب اسلامی دانشگاه معارف اسلامی قم ، h.shahverdlo67@gmail.com
2- استاد و مدرس گروه انقلاب اسلامی دانشگاه معارف اسلامی قم
چکیده:   (527 مشاهده)

بحث درباره شیوه مواجهه اندیشمندان و صاحب‌نظران مسلمان با گفتمان‌های رقیب انقلاب اسلامی همچون مارکسیسم، از مباحث مهم تاریخ معاصرایران و جهان اسلام می‌باشد. علامه سید محمدحسین طباطبایی از جمله متفکران جامع و برجسته معاصر جهان اسلام است که می‌توان مواجهه ایشان با گفتمان‌ مارکسیسم را در دو حوزه «عمل و نظر» کشف و ارائه نمود. تحقیق حاضر براساس روش توصیفی ـ تحلیلی و مبتنی بر داده‌های کتابخانه‌ای و با توجه به مبانی نظری (هستی‌شناسی، معرفت‌شناسی، انسان‌شناسی) علامه طباطبایی؛ مواجهه ایشان را در دو حوزه «عمل و نظر» کشف و تبیین می‌نماید.
علامه طباطبایی در حوزه نظر از طریق بحث در مبانی و ادبیاتی که برای مطالبات سیاسی و اجتماعی تولید کرده بودند، و در حوزه عمل با تشکیل حلقه‌های فکری همچون: اصول فلسفه و روش رئالیسم؛ هانری کربن، تفسیر المیزان و تبیین ابعاد اجتماعی و سیاسی اسلام در آن حلقات، با گفتمان مارکسیسم به مقابله پرداخته است.

واژه‌های کلیدی: علامه طباطبایی، گفتمان مارکسیسم، انقلاب اسلامی، مواجهه تلفیقی، حلقات فکری.
متن کامل [PDF 373 kb]   (239 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بررسی و نقد نظریه‌های انقلاب


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 66 - ( 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها