حسین شاهوردلو*1، حمید احمدی حاجیکلائی2
1- دانش آموخته دکتری مدرسی معارف اسلامی گرایش انقلاب اسلامی دانشگاه معارف اسلامی قم ، h.shahverdlo67@gmail.com
2- استاد و مدرس گروه انقلاب اسلامی دانشگاه معارف اسلامی قم

بحث درباره شیوه مواجهه اندیشمندان و صاحب‌نظران مسلمان با گفتمان‌های رقیب انقلاب اسلامی همچون مارکسیسم، از مباحث مهم تاریخ معاصرایران و جهان اسلام می‌باشد. علامه سید محمدحسین طباطبایی از جمله متفکران جامع و برجسته معاصر جهان اسلام است که می‌توان مواجهه ایشان با گفتمان‌ مارکسیسم را در دو حوزه «عمل و نظر» کشف و ارائه نمود. تحقیق حاضر براساس روش توصیفی ـ تحلیلی و مبتنی بر داده‌های کتابخانه‌ای و با توجه به مبانی نظری (هستی‌شناسی، معرفت‌شناسی، انسان‌شناسی) علامه طباطبایی؛ مواجهه ایشان را در دو حوزه «عمل و نظر» کشف و تبیین می‌نماید.
علامه طباطبایی در حوزه نظر از طریق بحث در مبانی و ادبیاتی که برای مطالبات سیاسی و اجتماعی تولید کرده بودند، و در حوزه عمل با تشکیل حلقه‌های فکری همچون: اصول فلسفه و روش رئالیسم؛ هانری کربن، تفسیر المیزان و تبیین ابعاد اجتماعی و سیاسی اسلام در آن حلقات، با گفتمان مارکسیسم به مقابله پرداخته است.

واژه‌های کلیدی: علامه طباطبایی، گفتمان مارکسیسم، انقلاب اسلامی، مواجهه تلفیقی، حلقات فکری.

شاهوردلو حسین، احمدی حاجیکلائی حمید. تبیین مبانی و شیوه‌های علامه طباطبایی در مواجهه با مارکسیسم؛ به عنوان گفتمان رقیب انقلاب اسلامی. فصلنامه علمی مطالعات انقلاب اسلامی. 1400; 18 (66) :53-74

Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 42 queries by YEKTAWEB 4642