محسن باقری* 1، عنایت‌الله یزدانی2 ، محمدعلی بصیری2
1- دانش آموخته گروه علوم سیاسی دانشگاه اصفهان ، bagheri.m12@gmail.com
2- اصفهان
 با وجود گذشت بیش از چهار دهه از جنگ عراق و ایران، به دلیل تأثیراتی که این جنگ بر ژئوپلیتیک و نظم منطقه‎ای و به صورت خاص رویکرد سیاسی-امنیتی و سیاست منطقه‌ای ایران و نفوذ آن در منطقه غرب آسیا گذاشته است، توجه به آن دارای اهمیت است. از این رو سؤالی که مطرح می‌گردد آن است که: جنگ عراق و ایران، چگونه بر روابط ایران و سوریه و گسترش نفوذ منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران تأثیر گذاشت؟ بررسی مسأله با استفاده از رویکرد نوواقع‌گرایی تدافعی، روش توصیفی- تحلیلی و بهره‌گیری از منابع کتابخانه‌ای و اسنادی نمایان‌گر آن است که این جنگ، تنهایی استراتژیک ایران و انزوای ناخواسته‌ و فقدان متحد آن را در منطقه آشکارتر ساخت و به نزدیکی راهبردی ایران و سوریه و گسترش دامنه همکاری امنیتی دو کشور از عراق به لبنان و فلسطین و مقابله با رژیم صهیونیستی انجامید و توجه به نفوذ منطقه‌ای و عمق‌بخشی راهبردی و مقابله با تهدیدات امنیتی با کمک متحدان غیردولتی را در رویکرد سیاسی-امنیتی منطقه‌ای ایران موجب شد. امری که در نهایت به افزایش نفوذ سیاسی-ایدئولوژیک و عمق استراتژیک و قدرت بازدارندگی منطقه‌ای ایران در غرب آسیا منجر گردید.
واژه‌های کلیدی: جنگ عراق و ایران، سوریه، نفوذ منطقه‌ای، سیاست منطقه‌ای ایران، توازن قدرت و تهدید، عمق راهبردی.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران

Bagheri M, Yazfani E, Basiri M A. The Impact of the Iran-Iraq War on the Formation and strength of the Strategic Alliance between Iran and Syria. Scientific Quarterly Journal of Islamic Revolution Studies 2024; 20 (75) :15-16

باقری محسن، یزدانی عنایت‌الله، بصیری محمدعلی. تأثیرات جنگ عراق و ایران بر اتحاد استراتژیک ایران و سوریه و نفوذ منطقه‌ای ایران در غرب َآسیا. فصلنامه علمی مطالعات انقلاب اسلامی. 1402; 20 (75) :15-16