حسن خدادی* 1، محمد ربیعی کهندانی2
1- استادیار گروه الهیات دانشگاه مازندران و مدرس گروه معارف اسلامی ، h.khodadi@umz.ac.ir
2- دانش‌آموخته دکتری علوم سیاسی دانشگاه تهران (نویسنده مسئول).
مقاله حاضر به مطالعه کارویژه توزیعی نظام سیاسی پهلوی در ایجاد نارضایتی عمومی و شکل‌گیری وضعیت انقلابی در ایران اختصاص دارد. کارویژه‌ای که با توزیع ارزش‌ها و منابع کمیاب در سطح جامعه مرتبط است. در این مقاله برای گردآوری داده‌ها از روش اسنادی و منابع کتابخانه‌ای استفاده شده است و برای تحلیل آنها، روش تحلیل کیفی به‌کار رفته است. از نظر ماهیت، این پژوهش از نوع توصیفی ـ تاریخی است. فرضیه‌ و یافته‌های پژوهش مقاله عبارت است از: «الگوی توزیع منابع و ارزش‌ها رژیم در سه حوزه اقتصادی، سیاسی و منزلت اجتماعی، سبب توزیع نامتوازن، نابرابر و ناعادلانه منابع و ارزش‌ها در سطح جامعه ایران شده و بالتبع آن تأثیری عظیم بر ایجاد شکاف بهره‌مندی و نارضایتی و درنهایت منجر به خیزش گروه‌ها، اقشار و طبقاتِ محروم، حاشیه‌ای و سرکوب شده علیه الگوی توزیعی نظام سیاسی پهلوی و وقوع انقلاب اسلامی ایران شد.
واژه‌های کلیدی: انقلاب اسلامی، نظام سیاسی پهلوی، سیاست‌های توزیعی، شکاف بهره‌مندی، محرومیت نسبی.

Khodadi H, Rabiei Kohandani M. Distribution Policies of the Pahlavi Regime and the Formation of the Revolutionary Situation in Iran: A Marginal Uprising Against the Center. Scientific Quarterly Journal of Islamic Revolution Studies 2021; 18 (64) :163-182
URL: http://enghelab.maaref.ac.ir/article-1-1990-fa.html

خدادی حسن، ربیعی کهندانی محمد. سیاست‌های توزیعی رژیم پهلوی و شکل‌گیری وضعیت انقلابی در ایران: خیزش حاشیه علیه مرکز. فصلنامه علمی مطالعات انقلاب اسلامی. 1400; 18 (64) :163-182

URL: http://enghelab.maaref.ac.ir/article-1-1990-fa.html