خوانش انتظار پویا؛ روح بیانیه گام دوم
محمدتقی شاکر*1، هادی کاظم زاده2
1- استادیار گروه فلسفه و کلام، پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق(ع)، قم ، 14mt.shaker@gmail.com
2- دانش‌آموخته حوزه علمیه قم، دانش‌آموخته دکتری مدرسی معارف اسلامی، گرایش تاریخ و تمدن اسلامی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، پژوهشگر گروه تاریخ و تمدن، پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق(ع)، قم.
بیانیه گام دوم انقلاب دارای یک روح مفهومی است که در عمق آن می توان لایه های سه گانه حرکت مستمر انقلاب، شکل گیری تمدن نوین اسلامی و آمادگی برای ظهور در دوره انتظار را دریافت. به هم پیوستگی لایه دوم(شکل گیری تمدن نوین) با لایه اول(حرکت مستمر انقلاب) در کنار وابستگی لایه سوم(آمادگی برای ظهور) با دو لایه دیگر، جایگاه مقوله انتظار در این بیانیه را نمایان می سازد. نگاشته حاضر می­کوشد با روش تحلیلی به واکاوی جایگاه انتظار در گام دوم انقلاب و پیوند آن با دیگر لایه ها و آسیب شناسی اجمالی آن بپردازد. نتیجه این پژوهش نشان می دهد؛ انتظار پوینده، که در آن انفعال راه ندارد، منتظر را همواره به پویایی و جلوه گر ساختن شعار اصلی آن یعنی توحید و عدل در بُعد فردی و اجتماعی برمی­انگیزاند و منتظر را از باورهای نادرست و آسیب های فکری همانند انتظارِ تحقق جبری ظهور و شکل گیری اعجازی گسترده در دوران همزمان با ظهور باز می دارد.

واژه‌های کلیدی: بیانیه گام دوم، امید به انقلاب، تمدن نوین اسلامی، انتظار
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انقلاب اسلامی (بعد از پیروزی انقلاب اسلامی)

A Reading of the Dynamic Expectation; the Spirit of the Second Step Statement. Scientific Quarterly Journal of Islamic Revolution Studies 2022; 19 (69) :27-44
URL: http://enghelab.maaref.ac.ir/article-1-1975-fa.html