چرایی نگاه متضاد به رابطه دین و سیاست نزد عبدالرازق مصری و امام خمینی
آیت مظفّری*
علی عبدالرازق مصری و امام خمینی، از مهم‌ترین پرسشگران بنیادی‌ترین بحث در اندیشه سیاسی، یعنی نسبت دین و سیاست هستند، با این تفاوت که عبدالرازق می‌کوشد تا سکولاریزم را از نصوص دینی نتیجه بگیرد، ولی امام خمینی در تضاد با آن، نظریه وحدت دین و سیاست را اثبات می‌کند. مسئله پژوهش حاضر این است که چرا عبدالرازق و امام خمینی با وجود پرورش دینی از موضعی درون دینی، به تضادی تئوریک در نسبت دین و سیاست می‌رسند. حل این مسئله می‌تواند بر چالش بین سکولارهای مسلمان با پیروان وحدت دین و سیاست تأثیر جدی بگذارد و به یکی از پرسش‌های مبتلابه در اندیشه سیاسی اسلام پاسخ گوید. یک فرضیه در پاسخ به این چرایی، تضاد و تعارض یا تناقض نصوص دینی است که از نظر نویسنده باطل است؛ زیرا از سطحی‌نگری به آیات قرآن و ضعف شدید علمی حکایت دارد.این پژوهش تطبیقی با روش انتقادی خود در صدد است این فرضیه را به اثبات رساند که دلیل تضاد تئوریک عبدالرازق و امام خمینی در نسبت دین و سیاست، در تفاوت گفتمان آنان نهفته است.
واژه‌های کلیدی: دین، سیاست، علی عبدالرازق، امام خمینی، خلافت، امامت.

مظفّری آیت. چرایی نگاه متضاد به رابطه دین و سیاست نزد عبدالرازق مصری و امام خمینی. فصلنامه علمی مطالعات انقلاب اسلامی. 1387; 4 (15) :105-138

Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 42 queries by YEKTAWEB 4642