روح‌الأمین سعیدی*
دانشگاه تهران ، rooholaminsaeidi@yahoo.com

مقاله حاضر به بررسی تطبیقی چشم‌انداز رهایی بشر در نظریه اسلامی و نظریه انتقادی روابط بین‌الملل می‌پردازد. نگارنده از رهگذر مقایسه اصول فرانظری و مباحث محتوایی نظریه اسلامی و نظریه انتقادی روابط بین‌الملل می‌خواهد دریابد چه نقاط قرابت و افتراقی میان این دو رویکرد نظری در خصوص آرمان رهایی بشر وجود دارد. در پاسخ به پرسش اصلی مقاله، مدعای نگارنده این است که هرچند نظریه اسلامی و نظریه انتقادی، هر دو آرمان رهایی بشر را در کانون توجه خویش قرار داده‌اند، لکن برداشت و تعریفشان از آن اساساً مغایر است و چشم‌انداز رهایی را به گونه‌ای متفاوت ترسیم می‌کنند که ریشه اصلی این مغایرت و تفاوت را باید در سطح فرانظری و در اختلافات بنیادین هستی‌شناختی آنها سراغ گرفت.

واژه‌های کلیدی: نظریه انتقادی، نظریه اسلامی، فرانظریه، هستی‌شناسی، رهایی‌بخشی، کارگزاری انقلاب
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انقلاب اسلامی (بعد از پیروزی انقلاب اسلامی)

Sa'idee R. An Outlook for the Emancipation of Mankind in Islamic Theory and Critical Theory of International Relations: A Comparative Approach. Scientific Quarterly Journal of Islamic Revolution Studies 2015; 12 (40) :27-48

سعیدی روح‌الأمین. چشم‌انداز رهایی بشر در نظریه اسلامی و نظریه انتقادی روابط بین‌الملل: رویکردی تطبیقی. فصلنامه علمی مطالعات انقلاب اسلامی. 1394; 12 (40) :27-48