نصراله داودوندی* 1، افشین زرگر2 ، رضا شیرزادی2
1- دانش آموخته دکتری روابط بین‌الملل دانشگاه آزاد اسلامی کرج و مدرس گروه معارف اسلامی. ، davood2524@yahoo.com
2- استادیار روابط بین‌الملل دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی کرج.
تنش‌‌های طولانی مدت در خاورمیانه و تقارن آن با تحولات نوین جهانی، این منطقه را با موج جدیدی از دولت ـ ملت‌‌سازی بر گسلی از منازعات مواجه کرده است. منازعاتی که با روند ناقص دولت ـ ملت‌سازی در سده اخیر در خاورمیانه آغاز و در سطوح ملی ـ منطقه‌ای در اشکال مختلف نمایان و فراگیر شد و با انقلاب ایران به اوج منازعه ملت در تقابل با دولت رسید و با جنبش‌های مردمی در آغاز هزاره سوم تداوم یافت. این مقاله به روش توصیفی ـ تحلیلی به دنبال پاسخ به این پرسش است که؛ منازعات ملی و منطقه‌ای و روند دولت ـ ملت‌سازی در خاورمیانه چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟ نتایج مطالعات نشان میدهد رابطه‌ای دوسویه و معکوس بین این دو برقرار است. بدین مفهوم که روند ناقص دولت ـ ملت‌سازی منازعات متعددی را ایجاد کرده که به تداوم این روند معیوب و نهایتاً به تشدید و گسترش منازعات ملی و منطقهای منجر شده است.
واژه‌های کلیدی: امنیت ملی، منازعه منطقه‌ای، دولت ـ ملت‌سازی، همبستگی ملی، ثبات سیاسی.

Davoodvandi N, Zargar A, Shirzadi R. Assessing Regional Conflicts in the Middle East in the Light of the Desired State-Nation-Building Process; Patterns and Solutions. Scientific Quarterly Journal of Islamic Revolution Studies 2021; 18 (64) :111-140
URL: http://enghelab.maaref.ac.ir/article-1-1989-fa.html

داودوندی نصراله، زرگر افشین، شیرزادی رضا. ارزیابی منازعه‌های منطقه‌ای درخاورمیانه در پرتو روند دولت ـ ملت‌سازی مطلوب؛ الگوها و راهکارها. فصلنامه علمی مطالعات انقلاب اسلامی. 1400; 18 (64) :111-140

URL: http://enghelab.maaref.ac.ir/article-1-1989-fa.html