نقش اصول « مفاهمه عرفی و مفهوم‌شناسانه» در تحلیل اندیشه‌های سیاسی معاصر
ذبیح‌الله نعیمیان*
اندیشه‌های سیاسی، بخشی از امور انسانی هستند که تحلیل آنها در چارچوب اصول مفاهمه عرفی امکان‌پذیر است. از این رو، برای تحلیل اندیشه‌های سیاسی معاصر،  به تأمل مستمر در اصول مفاهمه عرفی و تلاش خاصی نیاز است که از مفهوم‌شناسی آغاز می‌شود. اندیشه‌هایی که در فضای انقلاب اسلامی جریان دارند، با تکیه بر این اصول مفاهمه عرفی بروز می‌کنند.  بررسی روش شناسانه در زمینه اندیشه‌ها، ابعاد فراوانی دارد. نوشتار حاضر، به دنبال پاسخ به این پرسش‌هاست:
1. چه قوانینی را می‌توان به عنوان قوانین مفاهمه عرفی، به عنوان راه ارتباط یک اندیشه‌ورز و مخاطبان بازشناخت؟
2. در فرایند فهم و تحلیل محتوای اندیشه‌ها، به چه اصول مفهوم‌شناسانه‌ای به عنوان عناصر اصلی در تعامل اندیشه‌ای میان اندیشه‌پردازان و مخاطبان آنها، باید توجه شود؟
این مقاله، در زمینه مفهوم‌شناسی، نگاهی ویژه‌ به هسته مرکزی معنا دارد که آن را مدار تعامل با مفاهیم معرفی می‌کند. همچنین، شرکت مفاهیم در بازی معانی و پذیرش توسعه و تضییق آنها را در این بستر تفسیر می‌کند. از دیگر سوی، کیفیت مقوله انتقال معانی را به بستر معنایی وابسته می‌داند و میزان خودآگاهی  بازیگران سیاسی و اندیشمندان سیاسی را در تعامل با مفاهیم دارای نقش محوری می‌داند.
واژه‌های کلیدی: روش، مفاهمه عرفی، تحلیل اندیشه‌ها، مفاهیم ثابت، مفاهیم متغیر، مفهوم‌شناسی، اصول

نعیمیان ذبیح‌الله. نقش اصول « مفاهمه عرفی و مفهوم‌شناسانه» در تحلیل اندیشه‌های سیاسی معاصر. فصلنامه علمی مطالعات انقلاب اسلامی. 1387; 4 (13) :173-197