بررسی مبانی فکری روشن‌فکری سکولار در ایران امروز
سیدحمیدرضا طالقانی اصفهانی*
، taleghani313@yahoo.com
این مقاله ابتدا بستر تاریخی تجدد را در مغرب‌زمین و سپس مبانی فکری روشن‌فکری سکولار ایران را بررسی و اثبات می‌کند که این نحله، پدیده‌ای استعماری بوده و بدین منظور، استراتژی‌های گوناگونی از‌جمله پروتستانیزم اسلامی یا اسلام اصلاحی را اجرا کرده است.
گفتمان روشن‌فکری که کانون توجه این مقاله است، روشن‌فکری مولود انقلاب اسلامی ایران که ما آن را روشن‌فکری اسلامی می‌نامیم نیست، بلکه گفتمانی غرب‌گرا و دین‌گریز است که با تابش پرفروغ اسلام در عصر حاضر، به‌گونه‌ای خودخوانده، از عنوان «روشن‌فکری دینی» سود جست تا بتواند توجه جوانان تشنه زلال اندیشه دینی را به خود جلب کند.
مهم‌ترین بحث در این مقاله، رویکرد گفتمان مزبور در مواجهه با انقلاب اسلامی است و این که برای استحاله تفکر ناب اسلامی، سیاست کهنه اسلام اصلاحی را در پیش گرفته است.
واژه‌های کلیدی: روشن‌فکری، تجدد، مبانی، سکولاریسم، لیبرال دموکراسی، اسلام، غرب، ایران، اصلاح، سیاست.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)

طالقانی اصفهانی سیدحمیدرضا. بررسی مبانی فکری روشن‌فکری سکولار در ایران امروز. فصلنامه علمی مطالعات انقلاب اسلامی. 1390; 8 (27) :115-150