محمد مهدی اسماعیلی*
استادیار گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران. ، m.m.esmaeli@ut.ac.ir
جنبش‌های اصلاحی جهان اسلام بین سال‌های 1948 تا 1979 در واکنش به استعمار و تسلط کفار بر جهان اسلام، و همین‌طور، با «گسترش» ایده اسلام سیاسی شکل گرفتند. هدف مقاله حاضر این است که «تعامل» دو نهضت مهم این دوران، اخوان‌المسلمین و نهضت اسلامی ایران را مورد بررسی قرار دهد. فرضیه مقاله آن است که نهضت اسلامی ایران اساساً برآمده از اندیشه و فقه سیاسی شیعه بوده، و صرفاً برای تقویت ادبیات مبارزاتی به استفاده از آثار علمی جنبش‌ اخوان‌المسلمین پرداخته است. در دهه‌های40 و 50 شمسی با توجه به نیاز جامعه به اندیشه‌ای با رویکرد دینی ـ سیاسی، از طریق تعامل میان روحانیون ایرانی و شخصیت‌های اخوانی، برخی از آثار سید قطب به فارسی ترجمه شد و مورد استفاده نیروهای انقلابی در ایران قرار گرفت. این مقاله درصدد است با روش توصیفی و تحلیلی به بررسی تعامل میان جنبش‌های اصلاحی اخوان‌المسلمین و نهضت اسلامی مردم ایران بپردازد.
واژه‌های کلیدی: اسلام سیاسی، اخوان‌المسلمین، نهضت اسلامی ایران، امام خمینی+، سید قطب.

Ismaili M M. Interaction of reform movements in the Islamic world; Ikhwan ul-Muslimin and the Islamic Movement of Iran from 1948 to 1979. Scientific Quarterly Journal of Islamic Revolution Studies 2020; 17 (61) :133-154

اسماعیلی محمد مهدی. تعامل جنبش‌های اصلاحی جهان اسلام؛ اخوان‌المسلمین و نهضت اسلامی ایران از سال 1948 تا 1979. فصلنامه علمی مطالعات انقلاب اسلامی. 1399; 17 (61) :133-154