رویکرد اخلاقی در تحلیل حقوق اساسی
سیده فاطمه فقیهی*1، سیدمهدی فقیهی واعظی
1- ، s.f.faqihi@gmail.com
اخلاق اسلامی با بهره‌گیری از قواعد برخاسته از عقل و وحی، به لحاظ نظری توجیه مناسبی برای تحلیل و بسط نظریه حقوق اساسی به شمار می‌رود. براساس این نظریه حقوق اساسی به عنوان حقوق و قواعد بنیادین، بر مبنای ارزش‌های اخلاقی استوار گشته و توجیه قواعد اساسی صرفاً بر تحولات تاریخی و فرهنگ سیاسی خاصی متکی نیست. طرح نظری مبنای اخلاقی برای حقوق اساسی، بر پایه رویکرد سیستمی به مجموعه علوم اجتماعی صورت گرفته که می‌تواند ضمن ایجاد توانایی گفتمان و هم‌گرایی بیشتر ملت‌ها در این حوزه، قابلیت طرح نظریه‌های حقوق اساسی را برای فرهنگ‌های مختلف بالا برده، معیاری برای ارزیابی قواعد حقوق اساسی به دست دهد. این مبنای اخلاقی دستاوردی است که به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی ایران در حقوق اساسی به ثمر نشست. انقلاب اسلامی ایران ساختار سیاسی نظام را به عنوان ابزاری برای نیل به مقاصد اخلاقی مورد توجه قرار داد.
واژه‌های کلیدی: اخلاق، مبانی حقوق اساسی، حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)

Ethical approach in the analysis of constitutional rights. Scientific Quarterly Journal of Islamic Revolution Studies 2012; 9 (31) :150-166

فقیهی سیده فاطمه، فقیهی واعظی سیدمهدی. رویکرد اخلاقی در تحلیل حقوق اساسی. فصلنامه علمی مطالعات انقلاب اسلامی. 1391; 9 (31) :150-166