:: دوره 14، شماره 49 - ( 1396 ) ::
جلد 14 شماره 49 صفحات 54-29 برگشت به فهرست نسخه ها
تبیین مفهومی «انقلاب‌های بزرگ»؛ بازشناسی عناصر اصلی و ویژگی‌های بین‌المللی
مسعود اخوان کاظمی*
، mak392@yahoo.com
چکیده:   (3713 مشاهده)
انقلاب‌های بزرگ علاوه بر ایجاد تغییرات سیاسی ـ اجتماعی در درون یک کشور، باعث بروز تحولاتی در ساختار حاکم بر روابط بین‌الملل و رفتار بازیگران اصلی نظام جهانی می‌شوند. بر این اساس، انقـلاب‌های بزرگ گستـرش امواجی از انقلابی‌گری و ضـد انقلابـی‌گری در نظام بین‌الملل به دنبال دارند. مقالۀ حاضر ضمن ارائۀ شاخصه‌هایی برای انقلاب‌های بزرگ، مدعی است با مطالعه و بررسی عناصر اصلی و ویژگی‌های بین‌المللی چهار انقلاب فرانسه، روسیه، چین و ایران که از جمله انقلاب‌های بزرگ دوران مدرن‌اند. می‌توان معیارها و اصولی برای شناخت انقلاب‌های بزرگ و تفکیک آنها از سایر انقلاب‌ها ارائه کرد. در‌ این میان، انقلاب اسلامی ایران به دلیل تأکید بر دین و معنویت‌گرایی، نسبت به سایر انقلاب‌های بزرگ از اهمیت و جایگاه ویژه‌ای برخوردار است؛ به‌گونه‌ای که پس از گذشت چهار دهه از پیروزی این انقلاب، همچنان شاهد تأثیرات و پیامدهای خارجی آن در سطوح منطقه‌ای و جهانی هستیم. تحولات گسترده سیاسی اخیر در کشورهای منطقه غرب آسیا این ادعا را به‌خوبی به اثبات می‌رساند.
واژه‌های کلیدی: انقلاب‌های بزرگ، ایدئولوژی، نظام بین‌الملل، جهان وطنی گرایی.
متن کامل [PDF 367 kb]   (904 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انقلاب اسلامی (بعد از پیروزی انقلاب اسلامی)


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 49 - ( 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها