:: دوره 13، شماره 45 - ( 1395 ) ::
جلد 13 شماره 45 صفحات 28-7 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی مقایسه‌ای نقش ایدئولوژی در تحولات پساانقلابی ایران و مصر
علیرضا سمیعی اصفهانی* 1، سارا اکبری2
1- دانشگاه یاسوج ، asamiee@yu.ac.ir
2- دانشگاه یاسوج
چکیده:   (49692 مشاهده)

دو انقلاب اسلامی ایران (1979) و مصر (2011) ازجمله انقلاب‌های مهم و تأثیرگذار در منطقه غرب آسیا و نیز جهان بوده‌اند که مورد توجه جدی نظریه‌پردازان انقلاب قرار گرفته‌اند. پرسش اصلی نوشتار حاضر این است که ایدئولوژی چه نقش و جایگاهی در جریان انقلاب و به‌ویژه تحولات پس از فروپاشی رژیم‌های پیشین در این دو کشور داشته است؟ پژوهش با بهره‌گیری از دیدگاه نظریهپردازان نسل چهارم انقلاب به‌ویژه جان فوران و جک گلدستون می‌کوشد پیامدهای این دو انقلاب را در دو حوزۀ داخلی و خارجی مورد بررسی و مقایسه قرار دهد. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که انقلاب اسلامی ایران، به‌دلیل برخورداری از ایدئولوژی منسجم اسلام انقلابی ملهم از فرهنگ سیاسی مذهب تشیع و در سایه رهبری فرهمند امام خمینی+ نقشی اساسی در ایجاد وضعیت انقلابی، سقوط نظام پهلوی، استقرار و تثبیت نظام نوپای جمهوری اسلامی در ایران داشته است. درحالی‌که انقلابیون مصر از چنین پشتوانه فکری ـ ایدئولوژیکیِ منسجمی برخوردار نبودند.

واژه‌های کلیدی: انقلاب، ایران، مصر، ایدئولوژی انقلابی، اخوان‌المسلمین، تحولات پساانقلابی.
متن کامل [PDF 325 kb]   (1262 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 45 - ( 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها