:: دوره 21، شماره 76 - ( 1403 ) ::
جلد 21 شماره 76 صفحات 10-9 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی انتقادی سند ایران 2040 استنفورد با تاکید بر مقاله «خروجی علمی ایران: کمیت، کیفیت و فساد»
رضا مهرزاد*
دانشجوی دکتری تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی دانشگاه معارف اسلامی، قم. ، rezamehrzadselakjani@gmail.com
چکیده:   (954 مشاهده)
پروژه استنفورد ـ ایران 2040 یک سند و برنامه طراحی شده توسط دانشگاه استنفورد آمریکا با همکاری جمعی از دانشجویان و اعضای هیئت علمی ایرانی مقیم خارج از کشور است که با هدف بررسی وضعیت کمّی ایران و تجسم آینده کشور در حوزه‌های کلان جمعیت‌شناسی، اقتصاد، انرژی، آب و کشاورزی و سرمایه‌های انسانی تا سال 2040 تهیه و تدوین شده است. یکی از مقالات مستخرج از این سند، مقاله«خروجی علمی ایران: کمیت، کیفیت و فساد» است. در این پژوهش با رویکردی انتقادی، توصیفی و تحلیلی، ادعاهای نویسندگان مقاله فوق‌الذکر مبنی بر کیفی نبودن پیشرفت‌های علمی کشور، تربیت غیر علمی دانشجو، تولید بی‌پشتوانه مقالات با هدف رزومه‌سازی برای دولت‌ها، عدم ورود پژوهش‌های علمی کشور به عرصه فناوری و تولید ثروت، مورد مطالعه و بررسی آماری قرار گرفته است. یافته‌های پژوهشی حاکی از آن است که پذیرش این دست از اسناد، می‌تواند پیامدهای خطرناکی از جمله، پذیرش رسمی نفوذ فرهنگی غرب و کنار زدن اسناد بالادستی نظام، تزریق خودتحقیری در بدنه جامعه علمی کشور و پذیرش رسمی نفوذ در ارکان نظام اسلامی ایجاد نماید. چراکه مفاد این اسناد با فرهنگ و مبانی اندیشه‌ای سکولاری تدوین و به دنبال جهانی‌‌سازی فرهنگ سکولار غربی هستند.
واژه‌های کلیدی: انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی، سند 2040 استنفورد، جهانی‌سازی، نفوذ فرهنگی، استقلال ایران.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انقلاب اسلامی (بعد از پیروزی انقلاب اسلامی)


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 21، شماره 76 - ( 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها