:: دوره 12، شماره 43 - ( 1394 ) ::
جلد 12 شماره 43 صفحات 120-101 برگشت به فهرست نسخه ها
کارکردهای سیاسی «نهاد مرجعیت» از انقلاب مشروطه تا انقلاب اسلامی
عزیزه کریمی* 1، زاهد غفاری هشجین2 ، مهدی بهرامی3
1- دانشگاه شاهد ، azizeh karimi@gmail.com
2- دانشگاه شاهد
3- دانشگاه ادیان و مذاهب
چکیده:   (3922 مشاهده)

در نبود احزاب سیاسی کارآمد در جامعه ایرانی در سال‌های بین انقلاب مشروطه تا انقلاب اسلامی، نهاد مرجعیت با توجه به خاستگاه مذهبی و پایگاه اجتماعی‌ خود در جامعه توانست برخی از کارکردهای احزاب سیاسی را در جامعه برعهده گیرد. هرچند کارکردهای سیاسی نهاد مرجعیت در ایران، برخاسته از خاستگاه مذهبی آن است؛ اما به‌خودی‌خود وجهی بارز از فعالیت‌های این نهاد است. سازوکارهای اعمال قدرت در نهاد مرجعیت با نهادهای سیاسی فعال در غرب متفاوت است؛ اما این نهاد در برهه‌ای از تاریخ سیاسی ایران توانسته است کارکردهایی را که احزاب سیاسی در جوامع غربی ایفا می‌کنند را برعهده گیرد. هرچند تقلیل نقش سیاسی نهاد مرجعیت به کارویژه‌هایی حزبی، هدف این مقاله نیست و کارکردهای این نهاد بسیار فراتر از احزاب سیاسی است، اما می‌توان با ترسیم چارچوبی درباره فعالیت احزاب در جوامع غربی، فعالیت‌های نهاد مرجعیت را در این چارچوب بررسی کرد.

واژه‌های کلیدی: مرجعیت، ‌احزاب سیاسی، کارکردهای‌ حزبی، تصمیم‌سازی، جامعه‌پذیری سیاسی
متن کامل [PDF 288 kb]   (1254 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انقلاب اسلامی (بعد از پیروزی انقلاب اسلامی)


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 43 - ( 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها