:: دوره 12، شماره 40 - ( 1394 ) ::
جلد 12 شماره 40 صفحات 164-145 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی نسبت گفتمانی میان بیداری اسلامی (انقلاب‌های تونس و مصر) با انقلاب اسلامی ایران
یحیی صفوی1 ، هادی ابراهیمی کیاپی* 2
1- دانشگاه امام حسین
2- دانشگاه علامه طباطبایی ، ebrahimih56@yahoo.com
چکیده:   (3926 مشاهده)

جوامع مسلمان به دلیل حاکمیت ساختارهای ضعیف و فاسد اقتصادی و سیاسی و همچنین سیطره قدرت‌های خارجی، همواره مستعد الهام‌پذیری از انقلاب اسلامی ایران بوده‌اند؛ زیرا انقلاب اسلامی به مثابه گفتمانی هویتی تلقی می‌شود که با مناطق هم‌کیش و آیین خود نسبت مستقیم می‌یابد. مهم‌ترین سنجه‌های این نسبت را می‌توان در قالب دال مرکزی (هم‌نشینی دیانت و سیاست) و دال‌های شناور (استکبارستیزی، ظلم‌ستیزی، عدالت‌خواهی، آزادی‌خواهی و ...) و مقایسه آنها در گفتمان انقلاب اسلامی و انقلاب‌های تونس و مصر جستجو کرد که برآیند آن خیزش‌های هویت‌خواهانه جوامع اسلامی است و تحت تأثیر گفتمان اسلام سیاسی تحلیل می‌شود. بر این اساس، به واسطه گفتمان اسلام‌گرایی سیاسی است که انقلاب اسلامی توانسته استمرار تاریخی خود را حفظ کرده و اشاعه یابد. این اشاعه مرهون دال مرکزی گفتمان انقلاب اسلامی (هم‌نشینی سیاست و دیانت) و همچنین دال‌های شناور آن می‌باشد که در انقلاب‌های تونس و مصر تکرار شده‌اند.

واژه‌های کلیدی: بیداری اسلامی، انقلاب اسلامی، گفتمان اسلام‌گرایی سیاسی، انقلاب تونس و مصر
متن کامل [PDF 241 kb]   (909 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 40 - ( 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها