:: دوره 12، شماره 40 - ( 1394 ) ::
جلد 12 شماره 40 صفحات 144-127 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ضعف دستگاه فرهنگی جمهوری اسلامی در برجسته‌سازی و حاشیه‌رانی گفتمان فرهنگی (مطالعه موردی سریال‌های تلویزیونی)
محمدصادق مهدوی1 ، سینا کلهر* 2
1- دانشگاه شهید بهشتی
2- دانشگاه شهید بهشتی ، sina.kalhor@gmail.com
چکیده:   (4583 مشاهده)

مسئله اساسی مقاله حاضر آن است که چه مکانیسمی به گفتمان‌های رقیب جمهوری اسلامی، توان به حاشیه راندن گفتمان فرهنگی نظام را داده است؟ مدعای اصلی این تحقیق بر اساس مدل لاکلا و موف آن است که سیاست فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به دلیل ناتوانی در حاشیه‌رانی و برجسته‌سازی گفتمان فرهنگی در مواردی دچار بی‌قراری شده است. علت این بی‌قراری از دست رفتن توان ایجاد تمایز و در دسترس نبودن گفتمان است. در این جا با روش تحلیل گفتمان نشان داده شده است که گفتمان سیاست فرهنگی در استفاده از دو ابزار برجسته‌سازی و حاشیه‌رانی برای ایجاد هژمونی به شدت ناکارآمد بوده و گفتمان صرفاً در سطح کلان به صورت کلی و ابلاغی حاضر بوده و در برنامه‌های عملیاتی بازوهای فرهنگی نظام نه تنها حاشیه‌رانی و برجسته‌سازی مناسبی برای آن انجام نشده، بلکه در مواردی گفتمان فرهنگی با ارزش‌های منفی همنشین شده و در واقع، دستگاه فرهنگی بر ضد گفتمان فرهنگی رسمی عمل کرده است.

واژه‌های کلیدی: گفتمان فرهنگی، گفتمان‌های رقیب، ناکامی، حاشیه‌رانی و برجسته‌سازی
متن کامل [PDF 213 kb]   (879 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انقلاب اسلامی (بعد از پیروزی انقلاب اسلامی)


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 40 - ( 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها