:: دوره 19، شماره 70 - ( 1401 ) ::
جلد 19 شماره 70 صفحات 154-135 برگشت به فهرست نسخه ها
علل ناکارآمدی ایدئولوژی انقلاب سفید در مشروعیت‌بخشی به نظام سیاسی پهلوی
محمد ربیعی کهندانی1، حسن خدادادی*2
1- دانش‌آموخته دکتری علوم سیاسی،گرایش مسایل ایران، دانشگاه تهران، تهران.
2- استادیار گروه معارف اسلامی، دانشگاه مازندران، بابلسر. ، mrabiei@ut.ac.ir
چکیده:   (783 مشاهده)
محمدرضا پهلوی پس از مرداد 1332 علاوه بر استفاده از نیروهای سرکوب نظامی و امنیتی، برای کاهش هزینه حفظ قدرت و توجیه و مشروعیت‌بخشی به نظام سیاسی موجود نیاز به یک ایدئولوژی داشت. به‌همین‌دلیل دست به تدوین و تبلیغ یک ایدئولوژی با عنوان «ایدئولوژی انقلاب سفید» یا «پهلویسم» زد. سقوط رژیم پهلوی نشانه ناکامی این ایدئولوژی در تحقق اهداف و کارویژه‌هایش بود. مسئله مقاله پیش‌رو بررسی علل این ناکامی از منظر شناختی بر مبنای نظریه کارل مانهایم در حوزه ایدئولوژی و تحریف‌های شناختی است. پرسش اصلی عبارت است از اینکه «چرا ایدئولوژی رژیم پهلوی در ایفای کارویژه‌های مشروعیت‌بخشی و توجیهی خود ناکام بود؟». فرضیه پژوهش عبارت است از اینکه «تحریف‌های شناختی ایدئولوژی انقلاب سفید که عبارتند از: عدم سازگاری با موقعیت تاریخی، تحریف واقعیّت با توسل به امور مطلق و ناکافی بودن این ایدئولوژی برای شناخت جهان، از علل عمده ناکامی ایدئولوژی انقلاب سفید بوده است».
واژه‌های کلیدی: محمدرضا پهلوی، پهلویسم، تحریف‌شناختی، جامعه‌شناسی شناخت، ناسیونالیسم، سلطنت ایرانی انقلاب اسلامی، مشروعیت‌بخشی سیاسی.
متن کامل [PDF 277 kb]   (172 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بررسی و نقد نظریه‌های انقلاب


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 70 - ( 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها