:: دوره 18، شماره 64 - ( 1400 ) ::
جلد 18 شماره 64 صفحات 46-29 برگشت به فهرست نسخه ها
سازوکارهای نظریِ برون‌رفت از چالش میان شریعت و قانون در اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)
نفیسه سادات قادری* 1، علیرضا گلشنی2 ، مسعود همت3
1- دانشجوی دکتری مسائل ایران، گروه علوم سیاسی، واحد شهرضا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا، ایران ، Nafiseh Sadat Ghaderi
2- دانشیار علوم سیاسی، گروه علوم سیاسی، واحد شهرضا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا، ایران. (نویسنده مسئول)
3- استادیار حقوق، گروه حقوق، واحد شهرضا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا، ایران
چکیده:   (980 مشاهده)
پس از پیروزی انقلاب اسلامی ادارۀ حکومت در چهارچوب احکام اولیۀ شریعت در عمل با بن‌بست‌هایی روبرو گردید که خروج از آنها جز با عبور از ظاهر شریعت میسر نبود. این مسئله، اجتهادات نوینی را می‌طلبید که توسط امام خمینی+ صورت پذیرفت. بدین‌ترتیب صورت‌بندی خاصی از نسبت میان قانون و شریعت موجب شکل‌گیری نظام سیاسی در وجهی متفاوت گردید. در این مقاله با محوریت قرار دادن اندیشۀ سیاسی امام خمینی+ و با روش توصیفی ـ تحلیلی، به‌دنبال پاسخ به این سؤال هستیم که سازوکارهای نظری پیرامون چالش میان شریعت و قانون در اندیشه سیاسی امام خمینی+ چیست؟ واکاوی اندیشۀ سیاسی امام خمینی+، این پاسخ را به همراه داشت که امام خمینی+ با قرائت فقهی خاصی به‌واسطۀ مفاهیمی چون حکم حکومتی و اصل مصلحت، احکام ثانویه، و ولایت «مطلقه» فقیه سازوکاری برای حل چالش میان شریعت و قانون ارائه داده‌اند.
واژه‌های کلیدی: شریعت، قانون، جمهوری اسلامی، حکم حکومتی، ولایت مطلقه فقیه.
متن کامل [PDF 296 kb]   (354 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بررسی و نقد نظریه‌های انقلاب


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 64 - ( 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها