:: دوره 17، شماره 61 - ( 1399 ) ::
جلد 17 شماره 61 صفحات 28-7 برگشت به فهرست نسخه ها
نسبت‌سنجی حکم حکومتی با احکام اولیه و ثانویه الهی، با تأکید بر دیدگاه امام خمینی+
سید عباس موسوی* 1، سید محمدرضا موسوی جوردی2
1- استادیار گروه فلسفه و حکمت اسلامی دانشگاه الزهرا س و مدرس گروه معارف اسلامی ، a.moosavi@alzahra.ac.ir
2- دانشجوی دکتری رشته حقوق عمومی دانشگاه تهران
چکیده:   (1460 مشاهده)
یکی از مهم‌ترین مباحث پیرامون حکومت اسلامی، حکم حکومتی حاکم اسلامی است؛ زیرا به عنوان ابزاری برای إعمال ولایت در تمام شئون جامعه اسلامی به شمار می‌رود. از جمله موضوعات مهم در زمینه محدوده اعمال ولایت حاکم اسلامی تبیین رابطه بین احکام حکومتی و احکام اولیه و ثانویه الهی است که تأثیر مستقیم در محدوده اختیارات حاکم اسلامی دارد، البته در چگونگی این رابطه، میان اندیشمندان اختلافات فراوانی وجود دارد. این پژوهش برای رسیدن به تبیین صحیح از این رابطه با روشی توصیفی تحلیلی، اولاً به بررسی ماهیت حکم حکومتی از منظر فقه پرداخته و به این نتیجه می‌رسد که حکم حکومتی به لحاظ ماهوی، قسیم احکام الهی بوده و از لحاظ قلمرو، شامل تمامی احکام اولیه و ثانویه و موارد خارج از آن دو، می‌شود، ثانیاً با بررسی تحلیلی فرمایشات امام خمینی+ در این زمینه، به این نتیجه می‌رسد که ایشان از دو منظر احکام حکومتی مورد دقت قرار داده‌اند، 1. ماهیت حکم حکومتی، 2. حکم حکومتی به عنوان موضوع حکم اولی الهی.
واژه‌های کلیدی: حکم حکومتی، حکم اولی، حکم ثانوی، حاکم اسلامی، امام خمینی+.
متن کامل [PDF 311 kb]   (459 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 17، شماره 61 - ( 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها