:: دوره 17، شماره 60 - ( 1399 ) ::
جلد 17 شماره 60 صفحات 154-137 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ماهیت سیاست در رویکردهای سکولاری و رویکرد اسلامی
حمزه علی وحیدی‌منش*
، vahidimanesh@gmail.com
چکیده:   (1433 مشاهده)
ارتباط‌ تنگاتنگ میان انسان و سیاست، سیاست را به مفهومی سهل و پیچیده تبدیل کرده است. در تبیین ماهیت سیاست، با چهار نظریه کلان مواجه هستیم: 1. نگرش عامیانه، 2. نگرش قدرت‌محور، 3. نگرش اخلاق‌محور و 4. نگرش الهی. نگرش عامیانه، که از جریان عملی سیاست در بسیاری از جوامع نشأت می‌گیرد، سیاست مقوله‌ای شیطانی از جنس زور و نیرنگ تفسیر میشود. در نگرش قدرت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌محور، سیاست مقوله دو چهره‌ای است که از طرفی بانی نظم و امنیت است و از طرف دیگر عامل سلطه‌گری، تعارض و پیکار. در نگرش اخلاقی، سیاست در پیوند با اخلاق معنا می‌یابد و باید انتظارات اخلاقی از آن داشت؛ و در نگرش الهی، سیاست مقوله الهی است؛ «جعل الله» و «عهد الله» است. با سیاست مسیر حرکت جامعه به سمت سعادت دنیوی و اخروی هموار می‌شود. به واسطه آن اخلاق انسانی و متعالی در جامعه منتشر می‌شود؛ دین خداوند در جامعه به جریان می‌افتد و خود از آن تغذیه کرده و بارور می‌شود.
واژه‌های کلیدی: سیاست، سیاست ماکیاولی، سیاست اخلاقی، سیاست مدرنیستی، سیاست اسلامی.
متن کامل [PDF 325 kb]   (346 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 17، شماره 60 - ( 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها