:: دوره 10، شماره 34 - ( 1392 ) ::
جلد 10 شماره 34 صفحات 162-145 برگشت به فهرست نسخه ها
نظارت همگانی و متقابل در نظام اسلامی (تحلیل اصل هشتم قانون اساسی)
حسین جوان آراسته*
، hoarasteh@gmail.com
چکیده:   (2168 مشاهده)
این مقاله در تحلیل اصل هشتم قانون اساسی سه محور را مورد بررسی قرارداده است که عبارتند از: 1. بررسی واژگان، 2. تحلیل مفهومی 3. راهکارهای اجرایی کردن اصل هشتم.
در محور اول تعریف دقیقی از واژگان «دعوت به خیر»، «معروف و منکر» (در فقه و حقوق) و «دولت» ارائه شده است. در محور دوم برای درک درست‌تر از اصل هشتم، اموری مانند رابطه امر به معروف و نظارت، حوزه‌های امر به معروف و نهی از منکر، تکلیفی بودن نظارت همگانی، عمومیت امر و نهی کنندگان، عمومیت امر و نهی شوندگان، عمومیت مصادیق امر و نهی و ابزارهای نظارت مردم بر دولت مورد توجه قرار گرفته‌اند.  محور سوم، نیم نگاهی به ذیل اصل هشتم داشته و تصویب سازمانی هماهنگ‌کننده توسط مجلس شورای اسلامی را لازمه اجرایی شدن اصل هشتم دانسته است؛ نهادی که در مقام سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و نظارت بر انجام صحیح امر به معروف و نهی از منکر در جامعه می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: معروف، منکر، نظارت همگانی، دولت، اصل هشتم.
متن کامل [PDF 253 kb]   (540 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بررسی و نقد نظریه‌های انقلاب


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 34 - ( 1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها