:: دوره 12، شماره 41 - ( 1394 ) ::
جلد 12 شماره 41 صفحات 86-69 برگشت به فهرست نسخه ها
نسبت‌سنجی نظام بین‌المللی سلطه و جنبش‌های بیداری اسلامی
ناصر پورحسن*
دانشگاه آیت‌الله العظمی بروجردی ، n.pourhassan1303@gmail.com
چکیده:   (3752 مشاهده)

در این مقاله، موج سوم بیداری اسلامی به مجموعه تحولاتی اطلاق شده که از اواخر سال 2010 از شمال آفریقا آغاز و به دیگر کشورهای عربی تسری یافت. وقوع انقلاب اسلامی دومین موج بیداری اسلامی محسوب می‌شود. موج اول بیداری اسلامی نیز به مجموعه واکنش‌هایی اطلاق می‌شود که نیمه دوم قرن هجدهم و قرن نوزدهم به ویژه پس از انقلاب صنعتی در گستره جهان اسلام علیه هجوم سیاسی ـ فرهنگی غرب انجام شد. وقوع امواج مذکور، به مثابه یک «مسئله علمی»، منتهی به این سؤال شده که «چه نسبتی میان امواج سه‌گانه بیداری اسلامی ـ که یک طی دوره دو سده‌ای رخ داده‌اند ـ و نظام بین‌المللی سلطه وجود دارد؟» اگرچه امواج بیداری در شرایط فکری، سیاسی و اجتماعی متفاوتی رخ داده‌اند، اما فرضیه نویسنده این است که «امواج سه‌گانه بیداری اسلامی، واکنشی در مقابل «نظام بین‌المللی سلطه» و عوامل داخلی آنها در قلمرو جهان اسلام بوده است.

واژه‌های کلیدی: نظام بین‌المللی سلطه، بیداری اسلامی، انقلاب اسلامی، غرب آسیا، داعش
متن کامل [PDF 253 kb]   (1153 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 41 - ( 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها