:: دوره 4، شماره 13 - ( 1387 ) ::
جلد 4 شماره 13 صفحات 197-173 برگشت به فهرست نسخه ها
نقش اصول « مفاهمه عرفی و مفهوم‌شناسانه» در تحلیل اندیشه‌های سیاسی معاصر
ذبیح‌الله نعیمیان*
چکیده:   (800 مشاهده)
اندیشه‌های سیاسی، بخشی از امور انسانی هستند که تحلیل آنها در چارچوب اصول مفاهمه عرفی امکان‌پذیر است. از این رو، برای تحلیل اندیشه‌های سیاسی معاصر،  به تأمل مستمر در اصول مفاهمه عرفی و تلاش خاصی نیاز است که از مفهوم‌شناسی آغاز می‌شود. اندیشه‌هایی که در فضای انقلاب اسلامی جریان دارند، با تکیه بر این اصول مفاهمه عرفی بروز می‌کنند.  بررسی روش شناسانه در زمینه اندیشه‌ها، ابعاد فراوانی دارد. نوشتار حاضر، به دنبال پاسخ به این پرسش‌هاست:
1. چه قوانینی را می‌توان به عنوان قوانین مفاهمه عرفی، به عنوان راه ارتباط یک اندیشه‌ورز و مخاطبان بازشناخت؟
2. در فرایند فهم و تحلیل محتوای اندیشه‌ها، به چه اصول مفهوم‌شناسانه‌ای به عنوان عناصر اصلی در تعامل اندیشه‌ای میان اندیشه‌پردازان و مخاطبان آنها، باید توجه شود؟
این مقاله، در زمینه مفهوم‌شناسی، نگاهی ویژه‌ به هسته مرکزی معنا دارد که آن را مدار تعامل با مفاهیم معرفی می‌کند. همچنین، شرکت مفاهیم در بازی معانی و پذیرش توسعه و تضییق آنها را در این بستر تفسیر می‌کند. از دیگر سوی، کیفیت مقوله انتقال معانی را به بستر معنایی وابسته می‌داند و میزان خودآگاهی  بازیگران سیاسی و اندیشمندان سیاسی را در تعامل با مفاهیم دارای نقش محوری می‌داند.
واژه‌های کلیدی: روش، مفاهمه عرفی، تحلیل اندیشه‌ها، مفاهیم ثابت، مفاهیم متغیر، مفهوم‌شناسی، اصول
متن کامل [PDF 211 kb]   (127 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بررسی و نقد نظریه‌های انقلاب


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 4، شماره 13 - ( 1387 ) برگشت به فهرست نسخه ها