:: دوره 8، شماره 24 - ( 1390 ) ::
جلد 8 شماره 24 صفحات 326-303 برگشت به فهرست نسخه ها
جلوه‌ها و نمودهای اسلام‌هراسی در اروپا؛ رویکردهای نئومحافظه‌کار و لیبرال
محمدرضا مجیدی*1، محمدمهدی صادقی
1- ، mmajidi@ut.ac.ir
چکیده:   (2042 مشاهده)
اسلام‌هراسی یا منفی‌نمایی‌های غیرعقلانی از اسلام و مسلمانان، ریشه در فراز و فرودهای تاریخی، رویکردهای سیاسی هدایت شده و آسیب‌های ابزارهای معرفت‌شناسانه غربی دارد. رویکردهای اسلام‌هراسی معاصر بر دو نحله: نئومحافظه‌کاری و لیبرالی تفکیک شده است. تئوری برخورد تمدن‌ها، مبنای نظری رویکردهای افراطی نئومحافظه‌کار در اروپا شد، به نحوی که مفهوم «یورابیا» در این راستا از سوی برخی از نویسندگان اروپایی ابداع شد و بدون اینکه نتیجه‌ای از این لفاظی‌های بی‌مبنا حاصل شود صرفاً بر احساسات غیرعقلانی اسلام‌هراسانه در اروپا افزود. اما اسلام‌هراسی در رویکرد لیبرال، با تمرکز حملات بر اسلام‌ سیاسی و قراردادن برنامه‌هایی در جهت لیبرال‌سازی مسلمانان اروپایی انجام شد. در این راستا سیاست چندفرهنگ‌گرایی به سیاست تک‌فرهنگ‌گرایی و انسجام فرهنگی تغییر داده شد. رویکرد معرفت‌شناسانه سکولار که به عنوان سازه‌ای اجتماعی ـ تاریخی در فضای معرفتی غرب تکوین یافته است به عنوان مهم‌ترین سب آسیب گرایشات اسلا‌م‌هراسانه در اروپا محسوب می‌شود و از آنجا که در ذات تعالیم اسلامی و فرهنگ مسلمانان آمیختگی ساحت‌های اجتماعی و سیاسی با بنیادهای مذهبی و اخلاقی وجود دارد، رویکرد سکولار غربی باید اسلام سیاسی را به عنوان «زبانی غیر غربی» از سیاست تلقی کند.
واژه‌های کلیدی: اسلام‌هراسی، یورابیا، معرفت‌شناسی سکولار، یکسان‌سازی فرهنگی، همگرایی فرهنگی، اسلام لیبرالی.
متن کامل [PDF 250 kb]   (329 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 24 - ( 1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها