:: دوره 16، شماره 57 - ( 1398 ) ::
جلد 16 شماره 57 صفحات 20-7 برگشت به فهرست نسخه ها
«صدور انقلاب» و ‌‌اصل‌ عدم ‌مداخله در حقوق بین‌الملل
مجتبی عبدخدایی*
، abdkhodaei.mojtaba@gmail.com
چکیده:   (4512 مشاهده)
اهمیت «صدور انقلاب» در ‌‌سیاست خارجی جمهوری اسلامی این سؤال را فرارو نهاده است که نسبت این اصل با ‌‌اصل عدم‌ مداخله در ‌حقوق بین‌الملل چیست و آیا تقابل نظری آن دو، کنشگری در عرصه ‌بین‌الملل را دچار چالش نمی‌سازد؟ تفاسیر متعدد از اصل صدور انقلاب و ابهامات موجود در ‌‌اصل‌ عدم‌ مداخله راه را بر قضاوتی کلی مبنی بر سازگاری یا ناهمخوانی این دو اصل دشوار ساخته است، با این‌حال اساس آن دو در تنافی ذاتی بایکدیگر قرار ندارد. این نوشتار با روش تحلیلی ـ‌ تبیینی اَشکال صدور انقلاب را در قالب پنج قرائت الگوئی ـ توسعه‌ای، سیاسی ‌‌ـ ‌استراتژیک، فرهنگی‌‌ ـ ‌تبلیغی،‌ نظامی‌ ـ ‌تسلیحاتی و جهادی، سازماندهی نموده است. سه قرائت نخست را از اساس غیرمتعارض با ‌‌اصل عدم‌مداخله دانسته و قرائت نظامی ‌ـ ‌تسیلحاتی را در چارچوب تحول در مفهوم حاکمیت و گسترش حقوق مداخله بشردوستانه توجیه می‌نماید. در نهایت بر این باور است که قرائت متخذ از امام خمینی، رویکرد الگوسازی معنوی‌‌ ـ ‌فرهنگی است که واجد مقبولیت عام حقوقی است.
 
واژه‌های کلیدی: صدور انقلاب، ‌‌اصل‌ عدم ‌مداخله، ‌‌سیاست ‌خارجی ‌جمهوری ‌اسلامی، ‌حقوق‌ بین‌الملل.
متن کامل [PDF 322 kb]   (900 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 57 - ( 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها